Hvordan vælger jeg det rigtige pigenavn til min baby

Hjælp hvad gør vi, der er titusindvis af pigenavne at vælge imellem.

At vælge det rigtige navn til dit barn er ikke en nem opgave. Navnet vil de små babyer jo for de flestes vedkommende bære resten af livet. I Danmark er der en liste med godkendte navne som man kan vælge imellem, og hvis der ikke lige er det navn på listen som du ønsker, så kan man ansøge om at få navnet godkendt, og det skulle ikke være noget problem at få navnet godkent med mindre det vurderes at navnet vil blive til gene for barnet. Med alle de muligheder, kan det være meget overvældende, derfor har denne webside specialiseret sig i at guide dig til at finde lige præcis det rigtige navn til din baby.

Du vil måske blive  stillet  gode og velmenende forslag til navnet fra familie, venner og kolleger. Men husk at selvom man gerne må være åbne for ideer, så er beslutningen er op til dig og din partner. Vær ikke bange for at sige tak, men nej tak!

Hvor skal man begynde?

Begynd diskussionen om navne med din partner ved så hurtigt som muligt at sætte nogle retningslinjer. Skal det  f.eks være et unikt eller klassisk pigenavn? Hvilken type af navn vil I gå efter. Lav en liste over favoritnavne, så du kan tilføje til listen, når et navn dukker op i dit hoved. Her på websiden kan du tilføje navne til dine favoritter og gemme dem så du altid kan gå tilbage og se på din liste over favoritter.

Der er masser af overvejelser, når du skal beslutte dig for et navn. Hvordan tilgodeser man f. eks. slægtninge, hvordan undgår man pinlige initialer eller kaldenavne, og hvordan undgår man navne forbundet med dårlige minder. Her er nogle ting at huske på:

Hvordan lyder navnet?

Hvordan lyder navnet, når det bliver sagt højt. Er det melodiøst eller barskt? Klinger det godt sammen med efternavnet? Ofte fungerer længere fornavne bedre med sammen med kortere efternavne og omvendt. At kombinere et fornavn, der ender på en vokal med et efternavn, der starter med en vokal er generelt ikke det bedste valg – navnene kan  køre sammen i ét (“Eva Agerbæk”). Undgå også fornavne der rimer på efternavnet. Og husk at undgå ordspil: Et navn som “Karen Thæne” eller “Anna Nash” er måske ikke den bedste kombination.

Entydighed

Et usædvanligt navn har den fordel, at indehaveren skiller sig ud fra mængden. Hvis du giver dit navn barn fra top 10 navnelisten kan du være ret så sikker på at der er en stor sansynlighed for at der er andre der hedder de i klassen. Der er sansynlighed for a hun for eksempel kan blive referet til som Emma P eller lille Emma eller Store Emma. Et populært navn har dog også nogle fordele, alle kan stave det, og kender navnet, så barnet vil ikke føle sig anderledes. En måde at finde en balance, kunne være kun at vælge et populært fornavn, hvis barnets efternavn er usædvanligt, og omvendt. Hvis din lille piges efternavn bliver Jensen, kunne man måske overveje noget mere unikt som et fornavn. Men hvis  efternavnet er f.eks. Arenturenberg, så  kan det måske være meget praktisk med et mere almindeligt fornavn.

Slægtninge og venner

Mange forældre vælger at navngive deres børn efter en tipoldeforælder, oldeforælder, bedsteforælder, eller en anden slægtning, eller en nær ven. At kigge tilbage i slægten kan give dig en god pulje af navne som du kan overveje. Tag imod idéer , men fortæl ikke nogen, hvad du og din partner har besluttet eller overvejer indtil efter barnet er født, så undgår man også at folk behøver at kalde barnet navnet, hvis I nu i sidste øjeblik skulle beslutte jer for et andet navn. Lad aldrig nogen presse dig til at vælge et navn, du ikke kan lide.

Navnebetydning

Emma betyder  ‘verden, verdensomfattende, vældig’ og navnet er et af guden Odins tilnavne, det tænker de færreste nok over men betydningen af ​​dit barns navn er noget, du måske ønsker at tænke over.

Initialer, øgenavne, kælenavne og kaldenavne

Børn er gode til at finde på øgenavne så prøv at foregribe eventuelle pinlige øgenavne. Det kan måske være svært, men prøv i det mindste at udelukke åbenlyse sjove navne eller navnesammensætninger, og undersøg hvilket ord initialerne danner. Pia Ingerslev Knudsen er måske ikke så smart at hedde, når man skal bruge sine initialer.

Husk, ikke at gå for meget op  i alle disse råd. Det vigtigste kriterium for et navn er at du og din partner kan lide det, og at I tror at jeres barn vil komme til at synes om navnet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *